Waar bent u naar op zoek?

column

Oud en nieuw

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Zending
27-12-2023

In 1865 werd de China Inland Mission (CIM) een feit. James Hudson Taylor, die in maart 1854 voor het eerst in Shanghai arriveerde en zich de nood van miljoenen onbereikten sterk aantrok, zette toen deze zendingsorganisatie op.

Veel christenen werden mede dankzij hem geraakt door het feit dat zovelen verloren zouden gaan zonder Jezus en aan het eind van de negentiende eeuw werd een golf van zendelingen uitgezonden naar dit immens grote land.

In 1905, na vijftig jaar trouwe dienst, overleed de oude Hudson Taylor en Dixon Edward Hoste volgde hem op als nieuwe directeur. Dit was nogal een overgang. Niet alleen omdat Hoste in de voetsporen moest treden van een held in het geloof, maar ook omdat in 1900 de Boxer-opstand in China had plaatsgevonden en 58 zendelingen en 21 van hun kinderen vermoord waren. Ga er maar aan staan als nieuwkomer.

Nu, bijna 160 jaar na de oprichting van de CIM kan er terug gezien worden op veel wisselingen van ‘oud naar nieuw’. Een grote overgang was bijvoorbeeld dat rond 1950 alle zendelingen China moesten verlaten. Hierdoor breidde het zendingsveld van de CIM zich uit naar Oost-Azië en veranderde de naam in OMF (Oversees Mission Fellowship). Nieuwe mensen werden aangenomen, oude zendelingen stierven; het ene land ging potdicht voor zending en een ander land opende de deuren wagenwijd. Ook directeuren wisselden elkaar af. Op 27 november 2023 bijvoorbeeld. Na 17 jaar leiding gegeven te hebben aan OMF, droeg Patrick Fung het stokje over aan de elfde OMF-directeur, Joseph Chang.

Tijdens de overdracht keek Fung terug in de geschiedenis en deelde hij het gebed van D.E. Hoste toen het directeurschap aan hem overgedragen werd. Hoste vroeg gebed voor drie dingen: ‘de wil om klein te zijn, om arm van geest te zijn en lijden te ondergaan.’ ‘Zeldzame kwaliteiten in een leider’ merkte Fung op. En toch, toch werden deze zeldzame kwaliteiten opnieuw als voorbeeld gesteld voor de nieuwe directeur. Want alleen in nederigheid kan de kracht van God grootgemaakt worden.

Oude gebeden hebben ook voor een nieuwe tijd en nieuwe mensen grote kracht. Je hoeft zelfs geen directeur van OMF te worden voordat je Hostes gebed voor jezelf kunt bidden voor 2024.

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.