Waar bent u naar op zoek?

column

Een warm welkom

Ds. Ron van der Spoel
Door: Ds. Ron van der Spoel
Column
08-07-2024

Na vijf mooie jaren in Zuid-Limburg gewoond te hebben, zijn we een paar weken geleden verhuisd naar het daadwerkelijke midden van het land, naar Lunteren. Mijn vrouw en ik zijn wel vaker verhuisd, maar het went nooit. Een verhuizing betekent dat je alles wat zo bekend en vanzelfsprekend is geworden, los moet laten.

Bij de verhuizing kom je vervolgens aan in een leeg huis, in een onbekende omgeving. Wat is het voor straat? En wie zijn onze nieuwe buren? We voelen ons nog wat onzeker. Gaan we het hier naar ons zin krijgen? Kunnen we nieuwe contacten leggen met deze mensen? De onzekerheid is groot, totdat er een buurvrouw naar buiten komt om ons hartelijk welkom te heten met wat limonade.

Het is wonderlijk wat zo’n klein gebaar met je doet, hoe zo’n welkom voelt als een warme deken. Al snel komen ook andere buren naar buiten om zich voor te stellen en ons welkom te heten. Door zo’n begin zien we het gelijk zitten op die nieuwe plek. Iedereen hier is zo hartelijk, en overal voelen we ons welkom.

In de week dat we verhuisden, was Ter Apel veel in het nieuws. Vluchtelingen moesten eindeloos wachten, kregen niet meer dan een stoel om op te slapen, en alles werd in het werk gesteld om hen zo snel mogelijk weer weg te krijgen.

Ik weet geen oplossing voor het asielprobleem. Ik weet wél hoe het voelt om naar een onbekende plek te gaan. Wij spreken de taal, hebben een mooi huis en een goede baan, en toch voelt zo’n verhuizing nog wiebelig. Wat moet er dan niet door die mensen heengaan die noodgedwongen hun land zijn ontvlucht, om in een wildvreemd land met een onbekende taal en cultuur terecht te komen?

Dan smacht je naar iemand die even naar je glimlacht, je verwelkomt, je op weg helpt. Dan pas voel je je veilig en komt er wat meer rust. Dus mocht je een vluchteling in je dorp of stad tegenkomen… een klein, vriendelijk gebaar in Jezus’ naam betekent ook voor hen heel erg veel.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. Ron van der Spoel
Ds. Ron van der Spoel

werkt als straatpastor bij het Leger des Heils in Zuid-Limburg en hij is gevangenispredikant.